Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lószínek

 Lószínek:

 

Pej: barna szőrzet, a sörény, a farok és a lábszárak fekete színűek.

 

 

Gesztenyepej: a pej egy sötétebb és vörösesebb árnyalatú változata.

 

 

Sötétpej: a pej legsötétebb változata, a sötétbarna szőrzetben előfordulhatnak fekete szőrszálak is.

 

 

Fekete: az igazi fekete ló színe mély, kékes csillogású szénfekete, világosabb barna részek nélkül.

 

 

Sárga: vörösesarany, rézszínű szőrzet, a farok és a sörény nagyjából ugyanolyan színű, és sem fekete (akkor pej lenne), sem fehér vagy krémszínű (akkor palomino lenne) nem lehet.

 

 

Sötétsárga: a sárga egy sötétebb árnyalatú változata.

 

 

Világosszürke: távolról fehérnek látszó ló, ám közelebbről megnézve látszik, hogy szürke, mivel a szőrzetben fehér és szürke szőrszálak keverednek, a bőr pedig szürke - ez könnyen megállapítható, ha megnézzük az orr és szem környékét.

 

 

Legyesszürke: a világosszürke szőrzetben sűrűn álló sötét pöttyök találhatók, amelyek a kor előrehaladtával eltűnnek, fehér szőr nő a helyükre - a ló ennél a színnél is "őszül", idősebb korára világosszürke lesz.

 

 

Almásderes: világosszürke alapon sötétszürke színű gyűrűk, melyek kialakulnak, majd eltűnnek a korral. Az almásderes ló sárga, pej, fekete, vagy sötétszürke, mikor megszületik.

 

 

Vasderes: acélszürke szőrzet, fekete sörény, farok és lábszárak. A szőrzetben fekete, szürke és fehér szálak keverednek. A vasderes ló fekete vagy sötétszürke színnel születik.

 

 

Pejderes: a szőrzetben barna és fehér szálak keverednek, a sörény, farok és lábszárak feketék. A szőr színe idősebb korban akár teljesen kifakulhat. A pejderes ló pej színnel születik.

 

 

Rézderes: a szőrzetben rézszínű és fehér szálak keverednek (tulajdonképpen "sárgaderes", de olyat nem mond a lovas nyelv). A sörény és a farok általában sárga. A rézderes ló sárga színnel születik.

 

 

Fakó: a szőrzet színe fakóbarna, drapp, egérszürke vagy arany, a sörény, a farok és a lábak viszont mindig sötétek, feketék vagy sötétbarnák. Gyakori a szíjalt hát. Ez a szín a huculra, a tarpánra, a konyikra és a sorraia-ra jellemző főként. A zsemlefakó ló halvány, sárgás drappszínű, a sörényben és a farokban van fekete, fehér és drapp szín. Szíjalt a hát. Ez a szín a fjord pónira jellemző.

 

 

Pejtarka: a fehér alapon barna foltok vannak, a sörény és a farok fekete, ahol nem pigmenthiányos (rózsaszín) a bőr és fehér a szőr. A fehér az uralkodó szín, vagyis abból van nagyobb felület a ló testén. A szem kék is lehet.

 

 

Sárgatarka: T.J. (fent), a Hidalgót alakító ló A tűz óceánjában is ilyen színű. A fehér alapon barna (rézszínű) foltok találhatók. Nem azonos a pejtarkával, mert a sárgatarka ló sörénye ugyanolyan rézszínű, mint a színes foltjai, míg a pejtarkáé fekete. A fehér az uralkodó szín. A szem kék vagy barna.

 

 

Fehértarka: sárga, pej, sötétpej, vagy fekete alapon fehér foltok. Ennél a színnél a pej, a sárga, vagy a fekete az uralkodó szín. A szem általában barna.

 

Feketetarka: a fehér alapon nagy, szénfekete foltok találhatók. A fehér az uralkodó szín. A szem kék és barna is lehet.

 

 

Különleges, ritkább színek:

 

Palomino: aranyszínű szőrzet, hófehér vagy krémszínű farok és sörény. Általában sok a fehér jegy a fejen és a lábakon. A bőr szürke, a szem néha lehet kék.

 

 

Perlino: krémszínű szőrzet rózsaszín bőrön, a sörény és a farok vöröses árnyalatú, rozsdaszínű. A bőr mindenhol pigmenthiányos, a szem kék.

 

 

Albínó: az igazi fehér ló! A teljesen pigmenthiányos, rózsaszín bőrön hófehér szőrzet található, ugyanilyen színű a sörény és a farok is. A szem halványkék.

 

 

Bucksin (fakó): aranyszínű szőrzet, fekete sörénnyel, farokkal és lábszárakkal. (Aki látta a Szilaj - A vad völgy paripája című rajzfilmet, az tudja, milyen ez a szín...)

 
 

 

Utolsó képArchívum

Naptár
<< Október / 2018 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 29177
Hónap: 149
Nap: 7